Museu Social

El Museu de Sant Boi exercita una tasca social fonamental des de fa més de 10 anys i ha esdevingut un dels símbols identitaris de la nostra institució.

El Museu de Sant Boi exercita una tasca social fonamental des de fa més de 10 anys i ha esdevingut un dels símbols identitaris de la nostra institució. Gràcies a la història del territori i la proximitat del Museu, hem pogut viure de ben aprop altres realitats, algunes relacionades amb el parc sanitari de salut mental de la població o amb alguns col·lectius amb diferents realitats. Des d’aleshores hem treballat en diferents projectes i hem establert dinàmiques desenvolupant una gestió cultural en clau social per ajudar a millorar la qualitat de vida de les persones amb altres capacitats i alhora enriquir de mirades el patrimoni local treballant per una ciutat més cohesionada i solidària.


Programa Hermes

Des de fa una desena d’anys, el Museu lidera un programa pilot d’acostament del patrimoni al col·lectius de salut mental. En els seus inicis, el projecte va comptar amb diferents col·laboracions europees, com l’associació francesa VS Art (amb seu a l’Hospital Sainte Périne de París), que treballen amb joves amb risc d’exclusió social. Amb el temps, el projecte ha anat evolucionant i es desenvolupa junt amb la Unitat d’Inclusió Social i Igualtat municipal, deu clíniques del Parc sanitari Sant Joan de Déu i l’ Hospital Benito Menni.
Actualment, el programa Hermes és un dels programes clau del Museu de Sant Boi i el seu valor afegit en el territori i un cop l’any s’intenta fer una presentació pública sobre l’estat del projecte. Des de l’àmbit de la cultura i el patrimoni, és possible promoure espais estables de participació i tallers que permeten consolidar projectes de gran interès social.


Tallers municipals ocupacionals

Els tallers municipals de fusteria i serigrafia del municipi estan implicats amb el Museu en l’elaboració de materials i espais relacionats amb aquestes matèries primes, i permet que les tasques d’aquests alumnes siguin molt més valuoses i reconegudes contribuint amb la voluntat de servei del qual es podrà beneficiar la ciutadania. Els treballs que han realitzat han permès gaudir de rèpliques de jocs de l’antiguitat, estandarts per a les recreacions històriques d’època romana o la cartelleria d’algunes activitats destacades del Museu.


El Laboratori d’Art Comunitari o LAC

Des de fa dos anys el Museu va apostar per acostar el patrimoni i l’art contemporani a persones que normalment no hi tenen accés, des de col·lectius amb altres capacitats, entitats d’altres cultures o persones individuals, una proposta en clau comunitària on tots s’hi trobin representats. Es fa coincidir amb el cap de setmana que se celebren les Jornades Europees de Patrimoni. La última edició es van proposar una sèrie d’instal·lacions amb la participació de diferents col·lectius artístics locals i internacionals ubicant-los dins els espais patrimonials del Museu.

Interseccions

Interseccions. Cultura, Salut Mental i Inclusió explora els interseccions entre cultura i salut mental. Pretén divulgar i contribuir a impulsar projectes l’objectiu dels quals és millorar la qualitat de vida dels pacients amb malalties mentals i lluitar contra l’estigmatització al temps que es reivindica aquesta tipologia de projectes en els programes públics orientats a la inclusió i la cohesió social. La trobada que es realitza als voltants del mes d’octubre, s’adreça a professionals dels àmbits de la cultura, la salut mental i les àrees de serveis socials de les diferents administracions públiques. Al llarg de la jornada es donen a conèixer experiències i bones pràctiques d’arreu de l’Estat.